15 Kasım 2013 Cuma

Zigana Tabancaları

zigana tabanca

Zigana serisi tabancalar 2001 yılından bu yana Trabzon Silah Sanayi A.Ş. (TİSAŞ) tarafından üretilmektedir. Bu tabancalar Türkiye’de bazı güvenlik kuruluşları ve bazı askeri birlikler tarafından kullanılmaktadır. Birçok diğer Türk tabancası gibi bu tabancalarda özgün tasarıma sahip olup Avrupa tabancalarından farklılık göstermektedir.
Zigana tabancaları geliştirilmiş Browning tip kilitleme sistemi kullanan, kısa geri tepme ile çalışan kilitli sürgülü silahlardır. Tetiği çift hareketlidir. Emniyet mandalı ve horoz emniyetine sahiptir. Ayrıca otomatik iğne emniyeti de bulunmaktadır.
Zigana M16 tabancanın orjinal versiyonudur. 126 mm namlu uzunluğuna sahiptir. Zigana T modeli daha ağı ve biraz daha uzun sürgüi geliştirilmiş gövde ve daha uzun bir namlu ile üretilmiştir. Namlu uzunluğu 130 mm’dir.
Zigana K modeli ise kısaltılmış sürgü ve 103 mm namlu ile daha kompakt bir tasarıma sahiptir.
Tabancanın 3 versiyonunda da çift yığmalı 15 (standart) veya 17 (uzatılmış) kapasiteli şarjör kullanır. Bütün Zigana modellerinde üç nokta görüş sistemi vardır.

Daha fazla resim ve bilgi için :  Silahlar  

13 Kasım 2013 Çarşamba

Bergmann Bayard


http://www.silahlar.biz/bergmann-bayard.html

Theodor Bergmann kendine otomatik silah geliştirme işleminde yer bulan Alman bir iş adamıydı. 1894′te tasarımcı Louis Schmeisser’e kendisi için bir yarı otomatik tabanca tasarlattı.
Bu tabanca sonraki bir dizi model ile küçük bir başarı yakaladı, fakat Bergmann 1903 yılında piyasaya tamamen farklı bir tabanca sürdü. Yine Louis Schmeisser tarafından tasarlanan bu tabanca tıpkı makineli tüfek gibi geri tepme ile çalışıyordu.
Bergmann Model 1903 ismi ile anılan tabanca Bergmann Mars olarak da bilinir.  Tabanca 9×23 Bergmann diye bilinen güçlü bir mermi kullanır.
1905 yılında İspanyol ordusu Bergmann Model 1903′ü test etti ve birkaç bin adet sipariş etti. İspanyol ordusunda 9×23 Bergmann mermisi 9mm Largo ismiyle kullanıldı.
Bergmann’ın şirketinin kısıtlı üretim kapasitesi nedeniyle üretimi bir Belçika şirketi olan  Societe Anonyme Anciens Establissments Pieper (AEP) fabrikalarına ihale etti. Burada üretilen silahlar “Bayard” markasıyla satışa sunuldu. 1908′de Pieper tabancanın Bergmann Bayard Model 1908 diye bilinen güncellenmiş bir versiyonunu üretti. Ve 1910 yılında tabancanın son versiyonu olan Bergmann Bayard Model 1910 üretildi.
Bergmann Bayard Model 1910 Danimarka hükümeti tarafından kabul gördü ve 1. Dünya Savaşı patlak vermeden önce Danimarka ordusu için binlerce üretildi. 1. Dünya Savaşı başlayınca Belçikanın işgeli nedeniyle tabancanın üretimi durduruldu ve tekrar üretilmedi. Savaştan sonra Danimarka hükümeti devlet cephaneliklerinde üretilmek üzere tabancadan binlerce daha sipariş etti. Danimarka 1946 yılına kadar bu tabancayı kullanmaya devam etti.
Bergmann Bayard Model 1910 kısa geri tepme ile çalışan bir tabancadır. Geri tepmeyi dikdörtgen namlu uzantısı içinde hareket eden mekanizmayı kurmak için kullanır. Sürgü arka taraftaki namlu uzantısından dışarı çıkar ve elle çekilebilmesi için iki yuvarlak topuzu vardır. Sürgü namlu uzantısında bulunan dikey hareketli bir engel tarafından kilitlenir. Mermiler çıkarılabilir şarjör içinde iki dikey sıra halinde bulunur. Şarjör tabancadan çıkarılmış haldeyken doldurulabildiği gibi silah takılı vaziyetteyken de doldurulabilir. Bunun için sürgüyü geri çekerek üstten mermileri şarjöre basmak gerekir. Şarjör yuvası tetiğin ön kısmında konumlanmıştır. Şarjör çıkarma düğmesi tetik yuvarlağının iç ön kısmında bulunur. Tetik tek hareketlidir. Emniyet mandalı horozun sol kısmında bulunur.

Daha fazla ersim ve bilgi için :  Silahlar 

10 Kasım 2013 Pazar

Roth Steyr Model 1907

Roth Steyr Model 1907


Roth Steyr 1907 şimdiye kadar dünyada büyük bir askeri güç tarafından kabul edilen ilk yarı otomatik tabanca özelliğini taşımaktadır. Bu anlamda Avusturya-Macaristan İmparatorluğu için önemli bir başarıdır.
Tabancanın tasarımı ünlü Avusturyalı silah tasarımcıları Georg Roth ve Karel (Charles) Krnka’nın patentli tasarımına dayanmaktadır. 1907 ve 1918 yılları arasında Steyr ve FEG silah fabrikalarında yaklaşık 90.000 adet üretilmiştir.
Roth Steyr Model 1907 tabanca kısa geri tepme ile çalışır ve döner namlu kullanır. Namlu her biri iki pabuç içeren iki set radyal pabuca sahiptir. Önde namlunun yanında bulunan pabuçlar geri tepmenin gücü ile namluyu dönmeye zorlar. Arkadaki pabuçlar sürgü ilerideyken namluyu kilitler.
Roth Steyr 1907‘nin tetik tertibatı oldukça gelişmiş bir tasarıma sahiptir. Horoz ve ateşleme sistemi özgün yapısıyla klasik tabancalardan ayrılmaktadır..

Kaynak : Silahlar